19. november: 3 i 1: Livestream om videnskaben bag øl, øl fra Dejret Bryghus og pølsebord
Vi skal denne aften ikke kun høre foredrag fra Aarhus Universitet: Vi starter ud helt lokalt allerede kl. 18.00, da vi har besøg af vores lokale brygger fra Dejret Bryghys, Jørgen Sonne. Mulighed for at få en snak med bryggeren inden foredraget, købe en øl og lidt godt at spise. I dagens anledning står aftensmaden på pølsebord med hjemmebagt brød. Mums. Inden der åbnes op for foredraget "Videnskaben bag øl" på storskærm i Salen.
Vi skal denne aften ikke kun høre foredrag fra Aarhus Universitet: Vi starter ud helt lokalt allerede kl. 18.00, da vi har besøg af vores lokale brygger fra Dejret Bryghys, Jørgen Sonne. Mulighed for at få en snak med bryggeren inden foredraget, købe en øl og lidt godt at spise. I dagens anledning står den på ost og pølsebord med hjemmebagt brød. Mums.
Billet påkrævet denne aften, du kan vælge mellem:
Foredrag inkl. små smagsprøver fra Carlsberg, kr. 30.
Ost og pølsebord med hjemmebagt brød samt foredrag inkl. smagsprøver fra Carlsberg. Kr. 130.
Køb din billet her. https://www.go-syddjurs.dk/arrangementer/?s5=891
Og så kan du selvfølgeligt på aftenen købe øl fra Dejret Bryghus. Og er du ikke til øl, selv om du er nysgerrig på videnskaben bag, ja så har vi jo også som vanligt andet godt.
Og nu til foredraget som vi har fornøjelsen af fra kl. 19.00:
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter. Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser - fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022. Og me
Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.
Du vil også høre om hvordan spiring af byg - dvs. maltning - kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet.
I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget. Denne aften koster kr. 30 - for deltagelse i smagsprøver som del af foredraget fra Aarhus Universitet. Og som nævnt indledningsvis, så er der denne aften også mulighed for ost og pølsebord. Og selvfølgeligt købe øl fra Dejret Bryghus mv.